Alle berichten van Paula Molewijk

Uit de nieuwsbrief Ambassade van Den Haag

Even voorstellen… Paula Molewijk
Paula is al sinds de oprichting in 2014 City Host. Hieronder stellen we haar graag aan je voor.

Wie ben je en wat doe je bij de Ambassade?
Ik ben Paula Molewijk, geboren en getogen in Den Haag. Sinds de oprichting ben ik al City Host en dit jaar ben ik na een inactieve periode weer gestart. Naast dat ik meedraai als City Host, ga ik ook helpen met de logistieke ondersteuning. Ik hop dan van de ene plek naar de andere en help als mensen iets nodig hebben, bijvoorbeeld voor het leveren van de broodjes of materiaal. Een soort vliegende keep functie.
Waarom ben je bij de Ambassade gestart?  
Ik ben bij TUI reisleidster geweest en heb toen over de hele wereld gezworven. Ik kwam terug toen ik moeder werd en ging in Den Haag werken als managementondersteuner bij creatieve organisaties. Het laatste bureau waar ik werkte hield op te bestaan en toen ben ik parttime iets heel anders gaan doen, namelijk vertaler Duits. Maar dat was best eenzaam werk. Ik wilde juist mensen ontmoeten, daar houd ik van.

Toen de oproep kwam voor het WK hockey triggerde dat mij dan ook door het sociale aspect en het werken met mensen. Vanaf toen, in 2014, ben ik erbij. In die tijd heb ik van alles gedaan, ik ben bijvoorbeeld ook teamleider en dagcoördinator geweest. In 2020 ben ik mede door corona niet actief geweest. Dit jaar heb ik me weer aangemeld. Ik vind het gewoon veel te leuk, ik hou van de stad en ik wil graag verhalen uitwisselen met bezoekers.

Wat vind je leuk aan Den Haag? 
Ik ben groot fan van livemuziek. Ik ben grotendeels in de jaren ’60 opgegroeid, toen Den Haag de stad van de beatmuziek was. Het leuke is dat ook de jongere generatie van nu daarin geïnteresseerd is, bijvoorbeeld door de bandjes die ieder jaar tijdens het Bevrijdingsfestival spelen of de live optredens op de Grote Markt in het Paard en de cafés. Muziek leeft in Den Haag, dat trekt mij aan en als City Host vertel ik daar graag over aan bezoekers.

Den Haag heeft ook bijzondere verhalen. Een verhaal dat ik graag deel is dat van Florencia. De ijssalon is in 1932 opgericht door een Italiaanse familie. Voor de deur was er een benzinepomp, mensen konden daar tanken en bij Florencia een ijsworst halen, een soort leverworst maar dan van ijs. De oprichter raakte in 1964 tijdens het ijsmaken verstrikt in een machine en overleed. De familie nam de zaak over en runt dat nog tot de dag van vandaag. Ik ken Florencia nog als jong meisje in de jaren ’50 en ’60. Iedereen kwam daar, of je nou zakelijk, als scholier, gezinnetje of als zwerver kwam. Het was een soort huiskamer van de stad en dat is nog steeds zo. Daarom vind ik dat ook een leuke plek om bezoekers naartoe te wijzen.

Waarom ben je graag City Host?
Het is meer dan alleen de mensen verwijzen van A naar B. Over bezienswaardigheden en musea hoeven wij inhoudelijk niet veel te vertellen, daarvoor heb je de mensen en gidsen ter plekke. Wij willen juist dat gevoel overbrengen hoe mensen de stad kunnen beleven. Of ze nu voor een bepaald evenement komen, de winkels, de parken of de zee, het zijn juist onze persoonlijke ervaringen en verhalen die de bezoekers graag horen en onthouden.

Het ambassadeur van Den Haag zijn trekt me nog steeds. Als je een stad als Amsterdam voor je ziet, denk je vooral aan grachten, oude panden en musea. Behalve een gevarieerd cultuur- en winkelaanbod in de binnenstad zijn er tal van gezellige plekken en mooie parken in andere stadsdelen. En dan de combinatie met de zee en de mooie luchten, dat siert Den Haag. Er zijn ook wijken met een minder goed imago, toch raad ik iedereen aan ook in die wijken een kijkje te nemen. Je hebt in Moerwijk bijvoorbeeld de naoorlogse architectuur. De bekende architect Dudok kreeg na de Tweede Wereldoorlog de opdracht voor de wederopbouw in Zuid-West. Kenmerkend is zijn serene bouwstijl met plaats voor groen, bepalend voor de wijk. In andere wijken is het weer het tegenoverstelde, zo heeft elke wijk zijn charme.

Wat zijn je meest memorabele ervaringen?
In 2015 was het WK beachvolleybal op de Hofvijver. Op de vijver hadden ze een ponton gebouwd met 5000 zitplaatsen, netten, zand en alles voor een heus stadion. Zelfs de koninklijke familie kwam bij de opening en als City Hosts mochten we Willem Alexander ontvangen. De ontvangst was in de Koninklijke Schouwburg, en in onze groene jasjes hebben we hem via de rode loper naar de Hofvijver mogen begeleiden. Dat is me echt bijgebleven.

Iets dat niet eenmalig is, maar juist terugkerend, is Prinsjesdag. Afgelopen jaren stonden wij als City Hosts op het station om mensen die met bussen uit het hele land aankwamen te begeleiden naar het Lange Voorhout om naar de stoet met de Gouden koets te kijken. Het was altijd één groot feest met hele blije bezoekers.
Als laatste: grote evenementen die we hebben gehad. Dit jaar heb je bijvoorbeeld weer de Pitstop van de Ocean Race. Wij City Hosts verheugen ons er op om ook daar weer bezoekers te mogen begroeten. Net als ook tijdens One Young World in 2018. Jonge mensen uit de hele wereld kwamen naar Den Haag om te praten over maatschappelijke onderwerpen die de hele wereld aangaan. Het was mooi om daar onderdeel van te mogen zijn. We hebben toen zelfs op Schiphol gestaan om mensen naar Den Haag te begeleiden.
Wat is je leukste tip of plek in Den Haag?
Wat ik mooi vind is het Westduinpark, lopen of fietsen door de duinen. De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog ligt verscholen in de bunkers onder de duinen. Bij Kijkduin heb je een stenen beeldhouwwerk van James Turrell, het ‘Hemels gewelf’. Als je daar op die bank gaat liggen kun je de prachtige luchten aanschouwen en genieten van de rust, de duinen, en het geluid van vogels.

Wat ik ook heel mooi vind is de architectuur van de Nieuwe Haagse School in Den Haag, vooral in de Vogelwijk en Bohemen. Zo staat in Bohemen de Daltonschool, dat vind ik echt een architectonisch pareltje.

Vakantie in de Valle de LecrÍn

Onze buren Reijer en Johan zijn naar Andalusië geëmigreerd en verhuren daar 2 vakantiehuizen en kamers in een luxe bed and breakfast. Zij wonen in de prachtige Lecrín vallei met panoramische uitzichten op de Sierra Nevada en de Alpujarras. Binnen een halfuur ben je in Granada of de andere kant op aan de Costa Tropical. Neem een kijkje op hun website of voor de Duitse gasten in het Duits. We komen daar vaker terug en zijn helemaal weg van dit authentieke deel van Spanje met haar mooie natuur. Zien we jullie daar?

Pinos del Valle
Almuñécar

Wijn aan de Costa Brava

Heerlijk in Spanje in de omgeving van Pals genieten van vino tintos. En het moet gezegd in het land van oorsprong met het heerlijke Spaanse klimaat en een mooie ondergaande zon smaakt het subliem!

De Finca Cucó uit de Montsant van o.a. de Grenache druif met een heerlijke rijke en volle smaak:

Finca Cucó 2018, Montsant

De Viaterra Garnatxa Negra een pure Grenache wijn met ook een heerlijke volle smaak:

Viaterra Garnatxa Negro 2018, Terra Alta

Een andere ontdekking is de 2 Cavalls (bij de Fransen Deux Chevaux) ook van de Grenachedruif en rijk van smaak:

2 Cavalls Carnatxa Negre 2018, Empordà
Mas Patoxas
Pals
Begur
Sa Riera

Champagne @ Meurville

Bezoek aan het plaatsje Meurville in de Franse Champagnestreek met een dégustation de champagne bij het huis Perron Beauvineau. De Blanc de Noirs smaakte prima, we hebben onszelf een fles cadeau gedaan, santé!

Champagne Blanc de Noirs brut nature
La cave Perron Beauvineau
La cave Perron Beauvineau

Uitstap naar Praag

Ik kan iedereen de romantische stad Praag aanbevelen. Heel gemakkelijk binnen anderhalf uur vliegen te bereiken. Alles daar op loopafstand met steeds de Moldau en de Praagse burcht in het vizier.