Lentereis Spanje dag 2

Het is ‘s morgens nog wat nevelig maar al gauw zien we een vaal zonnetje en wordt het warmer. Vandaag stijgt de temperatuur naar zo’n 25 graden😀. We ontbijten lekker buiten voor het huis, wat is het heerlijk om weer in Spanje te zijn!

Vandaag brengen een bezoek aan het stadje Guadix met als voornaamste bezienswaardigheden de Alcazaba de Guadix en de Barrio de Cuevas.
De eerste vesting op deze site werd waarschijnlijk gebouwd in de Romeinse tijd. Het huidige Alcazaba de Guadix werd in de 10e en 11e eeuw door de Moren gebouwd, op de ruïnes van een voormalig Moors fort in de vroege stadia van de Arabische invasie in de 8e eeuw. De hele citadel is opgebouwd uit geramde aarde op een metselwerkbasis, vandaar de oranje/rode kleur. Het huisvestte een militair garnizoen om de stad en de weg naar Granada te beschermen.

De Alcazaba is helaas gesloten wegens herstelwerkzaamheden dus we maken een wandeling er om heen en zien plotseling een processie. Spanje is het land van de katholieke tradities en patroonsfeesten. We blijken in twee optochten terecht te komen. De ene was een oefening voor de cruces de mayo, de dag van het kruis, wanneer de straten rijkelijk zijn versierd en praalwagens met versierde bloemenkruizen een wedstrijd aangaan. De andere was een uitgestelde processie die eigenlijk in de heilige week voor Pasen had moeten plaatsvinden maar door het slechte weer was afgelast. Het ging om het terugbrengen van het beeld van het kindje Jezus naar de Santiago kerk.

Na deze ervaring lopen we door naar de Barrio de Cuevas. Dit is het deel van het stadje dat bestaat uit grotwoningen. De grottenstelsels werden door de Moren uitgehouwen om zo grotwoningen te bouwen in de kalkstenen heuvels. De meeste bouwwerken stammen uit de zestiende eeuw, maar er is bewijs dat de grotten ook voor die tijd al bewoond werden. In de vorige eeuw lagen de meeste woningen er verlaten bij en waren ze in verval geraakt. Nadat de meeste woningen gerestaureerd werden, begonnen de bijzondere huizen opnieuw bewoners te trekken. Er zijn zo’n 2000 grotten te vinden in de wijk die door zo’n 3000 mensen bewoond worden. 
We sluiten ons bezoek aan Guadix af met tapas en cerveza bij het cafe bar Cart Luis.

Eenmaal terug in ons grotappartement is het fris. Helaas zijn de aanmaakblokjes op maar met geduld en een föhn stoken we de open haard weer op en branden en knisperen de grote olijfhoutblokken weer. We sluiten de dag voldaan af met een glaasje 🍷.